Ας δούμε συνοπτικά τα βασικά κριτήρια και προϋποθέσεις για το ΕΕΕ (πρώην ΚΕΑ).

2021-05-31

Το ΚΕΑ αποτελεί ένα συμπληρωματικό εισόδημα, που θα συμπλήρωνει το εισόδημα του δικαιούχου μέχρι του ύψους του εγγυημένου ποσού, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Ότι εισόδημα υπάρχει στο τελευταίο εξάμηνο πριν την υποβολή της αίτησης αφαιρείται από το εγγυημένο αυτό ποσό και ο δικαιούχος λαμβάνει το υπόλοιπο.

Ποίοι λοιπόν έχουν το δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα;
Ωφελούμενα είναι νοικοκυριά που έχουν εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα και οι άστεγοι.

- Μονοπρόσωπο νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ενήλικο άτομο, που διαμένει μόνο του στην ιδιοκτήτη, ενοικιαζόμενη η δωρεάν παραχωρημένη κατοικία. 
Προσοχή: εξαιρούνται οι φοιτητές μέχρι 25 ετών 

- Πολυπρόσωπο νοικοκυριό, που αποτελείται από άτομα  που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη. Μπορεί να απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα άτομα η οικογένειες, αρκεί η φιλοξενία να έχει δηλωθεί στην τελευταία φορολογική δήλωση. 
Προσοχή: Οι φολοξενούμενοι  δεν έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν την αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα, πάρα μόνο το άτομο, πού τα φιλοξενεί.
Στο Πολυπρόσωπο νοικοκυριό συμπεριλαμβάνονται και οι φοιτητές μέχρι 25 ετών.
Προσοχή: τα εισοδήματα στο Πολυπρόσωπο νοικοκυριό προσμετρούνται συνολικά.

Σε περίπτωση Δωρεάν παραχώρησης θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει δηλωθεί η Δωρεάν παραχώρηση στην τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση Ε1 του ατόμου, πού μείνει στην παραχωρημένη κατοικία και Ε2 του ιδιοκτήτη, που κάνει την παραχώρηση.

Σε ότι αφορά εισοδηματικά κριτήρια:
Όπως είπαμε πιο πάνω το ΚΕΑ είναι ενα συμπληρωματικό πόσο, που συμπληρώνει το εισόδημα του δικαιούχου μέχρι το ελάχιστο εγγυημένο πόσο που δικαιούται βάσει των μελών του νοικοκυριού του. Όποτε το εγγυημένο αυτό ποσό αποτελεί και το όριο εισοδήματος για κάθε νοικοκυριό.

Το ΚΕΑ στην ουσία θα συμπληρώνει το εισόδημα του δικαιούχου μέχρι του ύψους του εγγυημένου ποσού

Δείτε και ενα παράδειγμα πώς ακριβώς λειτουργεί το ΚΕΑ: για ένα νοικοκυριό με δύο ενήλικες και δύο ανήλικα το ελάχιστο εγγυημένο ποσό για το εξάμηνο είναι 2400 ευρώ (400 ευρώ το μήνα). Αν το νοικοκυριό αυτό δεν έχει καθόλου εισόδημα το τελευταίο εξάμηνο, δικαιούται να πάρει το εγγυημένο ποσό ακέραιο (2400 το εξάμηνο), αν όμως έχει εισόδημα, που μπορεί να είναι το Α21 για παράδειγμα, το οποίο είναι 140 ευρώ το μήνα (840 ευρώ το εξάμηνο) θα αφαιρεθεί από το εγγυημένο ποσό και το νοικοκυριό θα λαμβάνει το υπόλοιπο 2400-840=1560 ευρώ το εξάμηνο (260 ευρώ το μήνα).